Biserica de Piatra – Densusi

La 10 kilometri de Hateg, în enigmaticul judet Hunedoara, sub cupola uriasa a cerului, parca mai generos decât în alte parti, ni se înfatiseaza comuna Densus. Desi rasfatata de împrejurimile fabuloase ale Retezatului, localitatea ar fi ramas probabil în anonimat daca aici nu si-ar trai batrânetile adânci Biserica Sfântul Nicolae. Probabil si edificiul religios ar fi ramas în anonimat daca aceasta nu ar fi cea mai veche biserica româneasca în care înca se mai tin slujbe. Cu toate acestea, cea mai mare calitate a edificiului nu este faptul ca a reusit sa se sustraga clepsidrei crude a timpului…

De departe, Biserica Sfântul Nicolae pare un castel în miniatura construit din turta dulce. De aproape, turta dulce se dezvaluie ca fiind piatra romana- marmura, coloane sau pietre funerare din vremurile glorioase ale stramosilor nostri. Practic, ingeniosul mester al bisericii, ramas anonim, a “reciclat” materialul pretios mostenit de la romani, oferindu-i rol nou în comunitatea-i contemporana, cu motivatie si har de la divinitate. Arhitectul nu s-a sfiit sa alipeasa edificiului coloane din care lipsesc bucatele sau sa ornamenteze bisericuta cu tiglele care serveau romanilor pe post de acoperis.

Nu e de mirare ca edificiul este considerat ca fiind una dintre cele mai bizare constructii, mai ales ca întreaga lui “carcasa” poate fi privita si ca un muzeu cu exponate din fosta colonie romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, aflata la un cot de aproape 10 kilometri distanta.

Cele câteva specii de pasari gazduite de comuna Densus nu par sa se înfioare rotindu-se în jurul celor doi lei de piatra de pe acoperis, asezati coada în coada chiar deasupra altarului. Acelasi lucru nu se întâmpla însa cu unii crestini care, vazând pozitia necrestineasca a leilor, se înfioara la gândul ca biserica ar putea avea origini pagâne.

Anul în care a fost pusa prima piatra funerara romana la temelia Bisericii Sfântul Nicolae din Densus ramâne însa un mister si un pretext de cotroverse între istorici. Unii o dateaza ca biserica paleocrestina din secolele IV-VI, drept primul edificiu religios de pe pamânturile dacice.