Biserica de piatra – Sintamaria – Orlea

Printre cele mai vechi si numeroase monumente medievale, care fac o buna propaganda culturala Tarii Hategului, se numara bisericile.

Locuitorii Tarii Hategului, nu s-au sfiit, la sfarsitul evului mediu si inceutul epocii moderne sa foloseasca piatra, marmura, metalele , toate oferite cu generozitate de ruinele Coloniei Dacica Sarmizegetusa sau de micile asezari romane dezvoltate pe teritoriul acesteia.

Sintamaria-Orlea. In momentul de fata, din punct de vedere al cultului religios, avem de-a face cu o biserica reformat-calvina. Initial a fost de rit ortodox, si a fost ctitorita de mebrii ai familiei Candea (care prin politica de catolicizare si maghiarizare vor deveni Kendeffy) la sfarsitul sec.XIII.

Este construita intr-un stil compozit, ce face trecerea dinspre romanic, spre gotic. Se compune dintr-o nava dreptunghiulara, un turn pe fatada de vest si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe ogive.

Pictura murala din interior este foarte veche si se pot observa trei straturi din trei etape diferite:primul cuprinde doua cruci de consecratie, din faza de constructie a bisericii; al doilea pare a fi opera a unui pictor originar din sud-vestul peninsulei Balcanice, datat printr-o inscriptie fragmentara la 1311, caruia ii pot fi atribuite picturile din naos; al treilea strat este reprezentat de picturile din altar, ce par a fi opera unui pictor local.

In interiorul bisericii sunt pastrate numeroase piese arhitectonice romane, a caror provenienta nu poate fi decat Sarmizegetusa.

IN CURAND SI VIDEO cu naratiune si subtitrare in limba engleza!

Celelalte biserici de piatra din Tara Hategului le gasiti in portalul nostru!

 

IMPORTANT LA VIZITARE!  Gasiti pe poarta bisericii informatiile, vis-a-vis locuieste administratorul bisericii; trebuie sa-l chemati sa deschida biserica. Respectivul domn este foarte cumsecade si cunoaste f bine istoricul bisericii. MERITA! Nu se percepe taxa de vizitare dar daca va lasa inima puteti lasa in cutia milei ceva banuti si/sau sa va cumparati o carticica din biserica:)

In SANTAMARIE-ORLEA mai puteti vizta doar din exterior Castelul Kendeffy , MERITA! (este retrocedat si momentan inchis). Grija la cainii comunitari! Candva a fost Hotel! Informatii si fotografii cu si despre castel gasiti in portalul nostru la rubrica ” Cetati-Castele”