Biserica de piatra – Strei

Putin in afara limitelor geografice ale Tarii Hategului, in localitatea Strei, gasim o alta biserica medievala unica. Pe baza unei analogii cu biserica de la Santamarie Orlea s-a facut incadrarea cronologica pentru inceputul sec. XIV, insa cele mai vechi morminte databile provin abia de la sfarsitul sec. XV.

Dimensiunile reduse, 6,50 x 4,80 m, par a o recomanda drept o capela cneziala. Turnul, nava si altarul par a apartine unei singure faze de constructie. In sec. XV a fost adaugat un pronaos de piatra pe latura de vest, la care se va renunta spre sfarsitul sec. XVII, atunci cand pe latura de nord se va ridica o capela ce apartine bisericii reformate. Si la ceasta capela se va renunta spre sfarsitul sec.XIX.

In constructia zidurilor s-au folosit piese de epoca romana, unele dintre ele probabil provin de la o villa descoperita in imediata apropiere a lacasului crestin. Pictira murala este databila pe la mijlocul sec.XIV si pare a se datora unui grup de pictori, intre care se remarca Grozie, care si-a realizat portretul pe unul din ziduri. Sunt surprinse o serie de personaje, cum ar fi Isus, apostolii, „Maria cu pruncul” tipul Eleusa, etc., dar si scene biblice cum ar fi Botezul, Inchinarea magilor, Fuga din Egipt, etc.

Ca un element aparte se poate remarca pictura exterioara, din care s-au pastrat cateva fragmente.

 

IMPORTANT LA VIZITARE! Nu se percepe taxa! Pentru vizita in interior intrebati la casa aflata chiar langa poarta de intrare pe aleea spre biserica !