Biserica Sf. Nicolae – Hunedoara

Istoricul bisericii

Biserica cu hramul Sf.Nicolae se numara printre cele mai vechi biserici ortodoxe din tinutul Hunedoarei si este cea mai veche din orasul Hunedoara. Plasata pe malul drept al Cernei, in apropierea castelului Corvinilor; actuala biserica este legata de contextul disputei ideologice dintre vladica Ioan de Caffa si franciscanul Ioan de Capistrano, in urma caruia vecheea biserica, probabil de lemn, a fost distrusa.

La 1458 regele Matia, „permite sarbilor si valahilor” sa construiasca o noua biserica pe locul celei vechi.Actuala pictura poarta amprenta stilistica a sec. XVII, legata de o restaurare ampla, intarita de textul pisaniei (1654), de deasupra usii naosului, prin care protopopii Ianas si Nicolae, alaturi de Vasile si Statie si alti negustori, construiesc si picteaza intre 1634-1654 biserica.

Importanta bisericii ortodoxe de la Hunedoara si a capelei castelului a fost sesizata inca de la sf. sec. al XIX-lea, aspect raportat la formele asemanatoare ale altarului poligonal la exterior si semicircular la interior, descrise de bisericile din piatra de la Barsau, Bata, precum si cele din lemn de la Iarcos, Ghighiseni, Harsesti.

 

Consideratii de istoria artei

V.Vatasianu sintetizeaza informatiile cu privire la sursele care au contribuit la nasterea unui monument unic, in contextul mediului ortodox din Transilvania. Astfel, planul navei in gruce greaca ” simpla” este vazut in opozitie cu planul de provenienta constantinopolitana. In plus, planul Bisericii Sf. Nicolae, cu parament de caramida se deosebeste si de bisericile cu plan triconc.

Este mult amintita influenta comunitatii sarbesti din garnizoana castelului, la constituirea bisericii (1458), prezenta acestora la Hunedoara, putand genera ventual aparitia acestui tip de biserica direct din Serbia, fara intermediul muntean.

 

Aspecte arheologice

In anul 1996 Dr. Z. K. Pinter intreprinde prima si singura cercetare arheologica a monumentului, ca parte componenta a proiectului de restaurare si punere in valoare. Din informatia extrasa pe cale arheologica desparte naosul de pronaos. Aici a fost cercetat si singurul mormant medieval, care a pastrat in inventar doua inele si o moneda de argint.

Avand in vedere constatarea stratigrafica conform careia mormantul a fost practicat dupa constituirea bisericii, datarea monumentului poate fi coborata inainte de sec. XV.

 

PENTRU VIZITARE! 

Langa portita de intrare in curtea bisericii se afla casa parohiala! Puteti vizita biserica daca sunati  la nr. de tel. 0769450597  Preot Paroh: Ioan Georgiu