Ostrov
Scaldata fiind de cele doua ape care si-au croit traseu prin zona, Râul Mare si Apa Borii, micuta localitate din judetul Hunedoara a fost poreclita Ostrov. Tot ca dintre ape, aici, acum multi multi ani, a rasarit unul dintre cele mai pretioase edificii monument din România- Biserica Maica Domnului „Hodighitria” din Ostrov.
Remarcabil la bisericile de piatra din Tara Hategului este faptul ca sunt atat de generos de expresive încât ti se pare ca vor sa îti marturiseasca câte ceva din istoria pe care au trait-o.
Biserica Maica Domnului „Hodighitria” din Ostrov sau „Pogorârea Sfântului Duh”, sora cu acestea, pare, la rândul ei, ca se uita în dreapta si în stânga, prin cele 4 ferestre care înconjoara simetric clopotnita, ca sa preîntâmpine primejdia în urma careia doar turnul, înalt de 11,30 de metri si datat la începutul secolului al XVI-lea, i-a ramas în forma arhitecturala originala. “Curentele” religioase care s-au perindat în zona si care au luat în posesie edificiul l-au “convertit” arhitectural, pe rând, de la catolicism, la calvinism si ortodocsism.
Biserica a reusit sa pastreze însa în interior, ca si cum amintirile i-ar fi ramas în suflet, o parte dintre frescele originale, pretioase documente artistice si religioase din perioada medievala. Icoana Maicii Domnului „Hodighitria” este unul dintre exemplele populare.
În jurul bisericutei, odinioara, pasiunea de colectionar a nobilului, care avea în posesie edificiul si împrejurimile lui în acele timpuri, putea fi remarcata prin veritabila expozitie de 208 piese romane sculptate, adunate cu voiosie din împrejurimile Ostrovului. Mai aproape de timpurile noastre, o parte dintre ele au fost relocate la muzeele din Sarmizegetusa si Deva. O mica parte dintre ele însa mai stau si astazi îngenunchiate în fata bisericii. Se poate spune atunci, ca în Ostrov, în continuare, apa trece, iar pietrele romane ramân împreuna cu farmecul edificiului medieval.