Taul fara fund – Pesteana

Mlastina de la Pesteana (Com. Densus, Tara Hategului), rezervatie botanica, areal protejat de categoria a IV-a, in suprafata de 2 ha, amplasata pe teritoriul satului Pesteana, reprezinta o colmatare subrecanta prin sfagmatizare a unui lac preistocenic. Este una din cele mai sudice mlastini oligotrofe din tara noastra, in flora careia se remarca populatiile de Drosera rotundifolia (roua cerului), un adevarat relict glaciar. Aceasta mlastina numita de localnici si „Lacul fara fund” despre care spun legendele populare ca ar fi un lac fara fund, iar in trecut cand animalele intrau sa se adape erau pur si simplu inghitite de acesta.

Daca veti asculta spusele satenilor din Pesteana, Com. Densus, Jud. Hunedoara – Tara Hategului veti afla ca în apropiere de sat este Taul fara Fund, o mlastina ce comunica în adâncime cu Oceanul si unde ramân întepenite vitele atrase de Necurat.

Merita sa mergeti pâna acolo, caci însasi povestea reala a acestui loc este una interesanta. Chiar daca nu veti gasi o mlastina noroioasa, cum v-ati putea închipui, veti descoperi un loc unde cresc plante carnivore.

Sa nu va imaginati ca plantele carnivore au tentacule uriase si prind vietati. Sunt doar mici “capcane pentru musculite”, nu mai înalte de câtiva centimetri. Frunzele lor secreta o substanta lipicioasa, iar micile insecte pacalite ramân prizoniere între perisorii plantei.

Drumul de aprox. 2 km ce porneste din sat spre locatia noastra este magnific. Poienile pline de flori si specii de fluturi rari si panoramele peste Tara Hategului va vor incanta la maxim. Tot traseul veti avea ocazia sa mancati fragute pe saturate.

Sa aveti pregatite sandale sau slapi pentru a intra „in tau”. Pe cat posibil calcati in aceleasi locuri. Nu sariti pe suprafata taului si calcati cu grija; riscati sa va afundati prea tare! In general nu va afundati mai mult de glezne. Nu calcati si nu rupeti plantele carnivore! care se afla aprox. la mijlocul taului. Va rugam nu lasati nimic in urma voastra! GEOPARC va multumeste!

La intoarcere in sat puteti vizita Muzeul Pesteana (particular). Nenea Antonica, a strâns de-a lungul timpului obiecte din lumea veche a satului. Antonica este un om cumsecade si abia asteapta sa va cunoasca impreuna cu prietenul sau, un caine labrador auriu de toata frumusetea si foarte prietenos. Un alt loc ce merita vizitat in Pesteana este Biserica „Sfântul Proroc Ilie” , sec. al- XIII-lea si Biserica Reformata sec. XIV-XV (inchisa- pare a fi parasita). Muzeul Pesteana si Biserica le gasiti tot pe Ghid Video Turistic.